Vaddisznó riasztó

A vaddisznó általában akkor jelenik meg a hasznosított területen, ha élelemszűke lép fel. Ilyenkor megdézsmálja a termesztett répát, burgonyát, kukoricát, érésben lévő kalászosokat. Sokszor közvetített kártétele is jelentős, mikor átcsörtet a területen ezzel töréseket, taposásokat okozva, illetve eleség után kutatva túr. Összességében a túráskár és rágáskár jellemző a vaddisznóra. Elsősorban a kukoricaföldeken a vetéstől a kétleveles állapotig, amikor nagy területeken képes a vetőmagokat megdézsmálni. A rágáskár az élő mezőgazdasági termények elfogyasztását jelenti.

A vaddisznók elleni védekezésre ma már számos módszer, lehetőség adott. Ezek a lehetőségek vagy a szaghatásra építenek, vagy a hanghatásra.

A szaghatáson alapuló készítmények olyan spray-k, folyadékok, granulátumok alkalmazását jelentik, melyek használata során az élőlény az emberi verejték illatanyagával találkozik, vagy egy olyan illatanyag-koncentrátummal, mely pézsmaanyagot és zsírokat tartalmaz. Ez az illatanyag egy ellenségképzetet szül benne, ami arra ösztönzi, hogy meneküljön az adott terültről, más életteret keressen magának. Környezetsemlegesek, emberre és állatra egyaránt veszélytelenek. E szaghatáson alapuló készítmények közül ajánljuk a vaddisznóriasztó spay-ket, vagy az Anti-Bissan vadriasztó termékeket, melyek granulátum és folyadék állapotban érhetőek el.

A hanghatásra épülő elektromos vadriasztók, melyek elemmel könnyen működésbe hozhatóak, illetve egyes típushoz akkumulátor szükséges. Bizonyos időközönként bizonyos ideig visító, bántó, fülsértő hangot adnak ki. Ez a hang megijeszti az állatot, menekülésre készteti, egy nyugodtabb élettér keresésére ösztönzi. Az ilyen készülékek használatakor érdemes a terület nagyságát figyelembe venni, 80-100 méterenként ajánlott egy-egy készüléket üzembe helyezni, hogy minél hatékonyabb legyen a riasztás.

1–16 / 27 találat