Madárkár elleni védekezés eszközei.

Madárkár, madarak elleni védekezés veteményesekben, gyümölcsösökben, szőlőkben.

A madarak ökológiai jelentősége nem kérdéses, ezért is összetett probléma az általuk okozott kártétel csökkentésének kérdése. Természetesen az erre vonatkozó megoldások a madarak ellen irányulnak, de ezeket a lépések érdemes úgy megtenni, hogy más, hasznos fajokat, vadállományt a lehető legkisebb mértékben érjen a zaklatás, riasztás. Legfontosabb szabály, hogy ne a kárt okozó madárfajok kiirtása, hanem a madarak TÁVOLTARTÁSA legyen a cél, főleg hogy van köztük számos védett példány is!

A madarak kártétele a szántóföldeken, gyümölcsösökben, kertészetekben, halastavakon, takarmányüzemeknél, központosított állattartó telepeken jelentősebb. Területileg könnyebben meghatározható, hogy a kártétel előfordulása hol gyakori, viszont a kárt okozó fajok nem határolhatóak el ilyen élesen! Vidéken a madárkár akár 5-10%-os terményveszteséget okozhat, város környékén ez az érték elérheti a 40%-ot is.

A madarak által okozott károkat kétféleképpen különböztethetjük meg. Amennyiben a madár a terményt, magvakat, termést fogyasztja, az közvetlen kártételnek minősül, ha különféle betegségeket, vírusokat terjeszt, az már közvetett kártétel. A legtöbb madárkár közvetlenül a vetés után keletkezik, amikor az elvetett magokat kiszedik a földből, vagy a gyenge vetést megcsipkedik. Később az érő magvakat, szemeket pergetik ki a termésből. Gyümölcsfákon, bogyós gyümölcsű bokrokon a virágrügyeket pusztítják el. Az olajos növényeken az összes termést megsemmisíthetik. Hogyan tudjuk ezeket elkerülni, kivédeni?

A madarak kártétele ellen is többféleképpen védekezhetünk. A mechanikai elhárítás magába foglalja a madarak befogását, a hálókkal történő távoltartását, ami szőlők, konyhakertek védelmében lehetnek sikeresek. Hatékonysága függ a védendő terület nagyságától is. A hang hatású riasztás mellett ajánlott valamilyen, a látószerven keresztül ható riasztó alkalmazása is, mert a madarak az ilyen hatásokat idővel megszokják. Az akusztikus riasztás lényege, hogy a riasztó egy riadalmat keltő hangot ad ki. Szőlő, gyümölcsösök, kertek védelmére biztos megoldás lehet. A szín hatású riasztók alkalmazása nagy területen hatásosak. Viszont nem lehet tudni, hogy melyik madárból milyen szín mit vált ki. A különböző madarak másként reagálnak egy-egy színre. Emellett mechanikai elhárítás az elektromos riasztás is. Összességében elmondható, hogy e megoldások önmagukban ideig-óráig biztosítják a védelmet, egymással kombinálva, kiegészítve érik el a megfelelő hatást.

A szőlőterületek, gyümölcsösök ősi ellensége a seregély. Nyár közepétől a szüret időszakáig károsítja a területeket, megdézsmálja az érett gyümölcsöket, szőlőszemeket, és amit nem dézsmál meg azt az izgága mozgásával leveri. A védekezés klasszikus módszerei (madárijesztők, szalagok stb.) sokszor hatástalanok ellene, mert a madarak hozzászoknak ezek jelenlétéhez, de hálóval, riasztókkal fel lehet venni velük a harcot. A seregély állandó, védett madarunk, általában csapatokban, seregben támadnak, és percek alatt képesek lecsupaszítani egy nagyobb területet is, intelligens állat, de távoltartása nem lehetetlen.

Összesen 13 találat